Choď na obsah Choď na menu

Fyzika je zaujimava

FYZIKA

 

FYZIKA je prírodná veda o transformáciách energie v časopriestore a o vlastnostiach jej foriem a prejavov, akými sú napríklad hmota, jej pohybnáboj a tiež sila, ktorou hmota medzi sebou pôsobí. Predmetom fyziky je látkapole a fyzikálne javy. Táto veda sa snaží vedeckou metódou objasniť zloženie a podstatu fungovania sveta okolo nás a výsledky jej bádanianielen rozširujú ľudské poznanie o prírode, ale tiež významne ovplyvňujú smer technologického pokroku.

Fyzici sú vedci, ktorí sa zaoberajú štúdiom správania sa a vlastnosťami hmoty v najširšom zmysle slova - od subatomárnych častíc, z ktorých je všetko zložené (fyzika častíc), až po správanie sa vesmíru, ktoré nazývame kozmológia.

Teória a experiment

Miera rozlišovania medzi teóriou a experimentom je vo fyzike vyššia než vo väčšine ostatných vied. Teoretickí fyzici pracujú na formulácii konzistentných matematických modelov, ktoré sú v súlade s predchádzajúcimi experimentmi a predpovedajú nové experimentálne overiteľné výsledky, ktoré by za teóriou určených podmienok mali prejavovať tendenciu nastať. Experimentálni fyzici sa odkazujú na experimentálne zistenia, pri vytváraní modelov sveta pracujú s obmedzenou presnosťou meracích prístrojov a experimentálne overujú pravdivosť teoretických modelov, pričom takouto cestou prichádzajú často k novým pozorovaniam.

Disciplíny fyziky

 

Mechanika

Mechanika sa zaoberá zákonmi, príčinami, následkami mechanického pohybu (a absencie mechanického pohybu, t.j. pokoja) a silami, ktoré tento mechanický pohyb (a absenciu mechanického pohybu) sprevádzajú. V širšom zmysle sa tento odbor zaoberá pohybom nielen telies (a hmotných bodov), ale akýchkoľvek hmotných objektov.

Niekedy sa mechanikou myslí len klasická mechanika.

 

Delenie mechaniky

  • kinematika – študuje pohyb bez skúmania jeho príčin (teda ignoruje sily a hmotu)
  • dynamika (kinetika) -študuje pohyb vrátane jeho príčin
  • statika - študuje rovnováhu (všíma si priestor a sily, ignoruje čas)

Delenie bežné napr. v nemeckej oblasti: 
mechanika:

Delenie vyskytujúce sa čiastočne v anglosaskej oblasti: 
mechanika: